Leeradviezen

Bekijk hier alle zorgverlener leeradviezen

Mobiliteitsklassen

Vraag 1

Om het onderwerp ‘Fysieke Belasting’ te begrijpen moet je de vijf Mobiliteitsklassen (A-E) kennen. Omdat je hebt aangegeven dat je daarover nog kunt leren raden we je aan het volgende te bekijken:

Info MobiliteitsklassenErgoCoach Pocket 3.2

Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting

Vraag 2

Je kunt nog werken aan je basiskennis over fysieke belasting. We raden je aan dat te doen via de onderstaande links.

Film ‘fysiek gezond werken’ErgoCoach Pocket 3.3

Manuele transfers

Vraag 3

Je hebt aangegeven dat je nog kunt leren over het goed uitvoeren van manuele transfers. Bekijk vooral de GoedGebruik films.

GoedGebruik films ‘manuele transfers’

Kleine hulpmiddelen

Vraag 4

Je hebt aangegeven dat je nog kunt leren over het werken met kleine transferhulpmiddelen zoals een papegaai of een draaischijf. Bekijk vooral de GoedGebruik films.

GoedGebruik films ‘transfers kleine hulpmiddelen’

Glijzeilen

Vraag 5

Het werken met glijzeilen vereist best wat vaardigheden. Je hebt aangegeven dat je daarover nog kunt leren. Dat kun je doen via de onderstaande links.

GoedGebruik films ‘transfers met glijzeilen’PreGo! TipFree Learning ‘Decubitus en Transfers’Free Learning ‘Werken met Glijzeilen’

Tilliften

Vraag 6

Het werken met tilliften is niet echt moeilijk. Toch mag je eigenlijk geen fouten maken, het gaat immers ook om de veiligheid van de cliënt. Je hebt aangegeven dat je daarover nog kunt leren. Doe dat via de onderstaande links.

GoedGebruik films ‘tilliften’Free Learning ‘Stalift en Passieve Lift’Praktijkinformatie ‘Kies de juiste tillift’Praktijkinformatie ‘Tilbanden voor passieve liften’

Loopbegeleiding

Vraag 7

Het geven van loopbegeleiding hoeft niet zwaar te zijn, als je maar weet hoe je dat het beste kunt doen. Bekijk de GoedGebruik films over het lopen met cliënten en de Infosheet.

GoedGebruik films ‘loopbegeleiding’Infosheet Loopbegeleiding

Valpreventie

Vraag 8

Als een cliënt valt of is gevallen zijn er handigheidjes om te voorkomen dat jij je lichaam overbelast. Bekijk de GoedGebruik films en lees de flyer over hoe je vallen kunt voorkomen.

GoedGebruik films ‘vallen’Valpreventie FlyerFilmpjeH7.2 ErgoCoach Pocket

Statische belasting

Vraag 9

Statische belasting is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van rug-, nek- en schouderklachten in de zorg. Het is goed om daar veel van te weten. Bekijk de GoedGebruik films, lees de Praktijkinformatie en het Watnektjeboekje.

GoedGebruik films ‘statische belasting’Praktijkinformatie ‘Douchen’Praktijkinformatie ‘Statische belasting’Wat nekt je boekje

Manoeuvreren

Vraag 10

Van verkeerd of te zwaar manoeuvreren met karren, bedden, tilliften, etc. kan je ook serieus last krijgen van je rug-, nek- en schouders. Je hebt aangegeven dat je je daar nog niet bekwaam in voelt. Klik hieronder door voor leerzaam materiaal.

GoedGebruik films ‘manoeuvreren’Boekje ‘Rijden met ziekenhuisbedden’Free Learning ‘Manoeuvreren’Free Learning ‘Manoeuvreren met tilliften’

Steunkousen

Vraag 11

Je hebt aangegeven dat je je het aan- en uitrekken van steunkousen zwaar vindt. Bestudeer daarom het onderstaande materiaal en oefen wat je hebt geleerd.

GoedGebruik films ‘Steunkousen’Free Learning ‘Steunkousen’Stappenplan Steunkouszorg

Ergonomisch werken

Vraag 12

Een goed ingestelde computerwerkplek is belangrijk om gezond te kunnen werken. Om dat goed te kunnen doe je de Free Learning ‘Beelschermwerk’ en bestudeer je de Praktijkinformatie ‘Beeldschermwerk’.

Free Learning module ‘Beeldschermwerk’Praktijkinformatie Beeldschermwerk

Obese cliënten

Vraag 13

Het goed omgaan met obese cliënten is belangrijk. Niet alleen om jouw rug te sparen maar ook uit respect voor deze mensen. Daarom raden we je aan je te verdiepen in deze materie via de onderstaande links.

GoedGebruik films ‘BMI40+’H7.1 ErgoCoach pocketBoekje ‘BMI40+’Artikel ‘Zware cliënten in de zorg’Artikel ‘Leven achter de voordeur’Free Learning ‘Omgaan met extreem obese cliënten’

Zelfredzaamheid

Vraag 14

Zelfredzaamheid is essentieel om jouw rug te sparen, maar óók om je cliënt zijn waardigheid (terug) te geven en de eigen mogelijkheden te verbeteren of te onderhouden. Rust roest! Omdat je hebt aangegeven dat je daar nog wilt leren hebben we een aantal belangrijke teksten, Free Learning modules en films voor je geselecteerd.

GoedGebruik films ‘Zelfredzaamheid’H5.5 ErgoCoach PocketFree Learning ‘Zelfredzaamheid’Free Learning ‘ZelfredzaamheidsRadar’Website ZelfredzaamheidsRadarGrappig filmpje

Motiveren

Vraag 15

Gezond en ergonomisch werken kun je niet alleen doen, dat doe je samen met je team. Daarom hebben we voor jou een paar leerzame artikelen, filmpjes en een Free Learning geselecteerd.

H6.2 ErgoCoach PocketH6.3 ErgoCoach PocketAktieBlokFree Learning ‘Hoe krijg ik mijn collega’s zo ver?’GoedGebruik films ‘Voilà-methode’Artikel ‘Voilà-methode’